Youtubetrenden som får dig avslappnad

Lite då och då dyker det upp trender på internet som är svåra att förklara. Fenomen som sprider sig som en löpeld från användare till användare. Det som vi hade tänkt ta upp idag är trenden på Youtube som man kallar för ASMR. Namnet kommer från engelskans Autonomous Sensory Meridian Response och är en reaktion på en yttre stimulans. Reaktionen kan se lite annorlunda ut beroende på person men vanligast är att man känner en kittlande känsla i huvudet, nacken eller ryggen samtidigt som man får en känsla av välbehag. Det kan utlösas på många olika sätt och alla har egna så kallade ”triggerpunkter” som sätter igång känslan. Alla kan inte känna av ASMR, många säger att man inte känner något alls. Andra känner igenom känslorna och blir glada eftersom man upptäcker varför man får dessa kittlingar i kroppen.

Youtube är den perfekta plattformen för att sprida ljud och bild. Det laddas upp hundratals, kanske tusentals nya ASMR-videos dit varje dag. Vanliga ”triggerpunkter” som ofta syns i dessa videoklipp är att man knackar, river eller rispar lite lätt på föremål. Samt att någon viskar i en mikrofon och får det att kännas verkligt. Använder man hörlurar ska upplevelsen förstärkas ytterligare.

Det finns ett par stora kanaler på Youtube som gör ASMR-videos dagligen och som har blivit populära bland användare. Lägger också till den största svenska ASMR-användaren.

MassageASMRhttps://www.youtube.com/user/MassageASMR

ASMRrequestshttps://www.youtube.com/user/ASMRrequests

fastASMRhttps://www.youtube.com/watch?v=l3T9fXtcluM

CalmingEscapehttps://www.youtube.com/user/CalmingEscape

MissBunnyWhispershttps://www.youtube.com/user/MissBunnyWhispers

WhispersRedASMRhttps://www.youtube.com/user/WhispersRedASMR

WhisperingHands4You (svenska) – https://www.youtube.com/user/WhisperingHands4You