Mer om fenomenet YouTube

YouTube är idag den i särklass största webbplatsen för videoklipp på internet. På YouTube samsas amatörklipp med professionellt material. De allra mest populära videoklippen på YouTube har setts mer än en miljard gånger av människor över hela världen. YouTube är inte begränsad till vissa kategorier av videoklipp utan det finns ett rikt och varierat utbud. Musikvideos samsas med sketcher, naturfilmer, dokumentärer och recensioner av nya produkter, för att nämna några exempel.

Man kan bli medlem på YouTube för logga in med sitt egna användarnamn. Men det går även att använda webbplatsen utan att logga in. Som medlem kan man prenumerera på olika kanaler som skapas av andra användare som har för avsikt att mer eller mindre regelbundet lägga upp nya videoklipp. Som prenumerant kan man lätt se när en kanal har lagt upp ett nytt klipp. För att själv lägga upp videoklipp behöver man däremot vara medlem. Vissa klipp kräver också medlemskap för att kunna visas, exempelvis videoklipp där man behöver verifiera sin ålder. Mer än 100 000 videoklipp laddas upp på YouTube varje dag.

För den som har en kanal finns det möjlighet att ta del av webbplatsens reklamintäkter. Man kan alltså tjäna pengar på att andra användare tittar på videoklipp som man har lagt upp. För små kanaler med få besökare blir det förstås inga stora pengar. Men det finns möjlighet för den som har en populär kanal att leva på detta. Många kanaler försöker också skaffa egna sponsorer som bekostar verksamheten och som de i utbyte gör reklam för i videoklippen.

YouTube är idag en av många webbplatser och tjänster som använder Google driver. Företaget har på senare tid verkat för att integrera YouTube med andra tjänster såsom e-post och deras webbaserade ordbehandlare, kalkylprogram med mera.
YouTube är emellertid inte skapat av Google utan drevs från början av företaget YouTube Inc. Övertagandet skedde år 2006.

Det enorma antalet besökare på YouTube gör att olika aktörer som t.ex. skivbolag numera gör klokt i att hålla ett vakande öga på vad som händer där. Man talar idag om YouTube-kändisar, alltså personer som nått kändisstatus enbart p.g.a. sin närvaro på YouTube, oavsett om de fått uppmärksamhet i andra medier. Artisten Justin Bieber gick i princip direkt från att vara ett YouTube-fenomen till att hålla stora konserter runt om i världen där biljetterna sålde slut. När det hände blev många förvånade eftersom de aldrig hade hört talas om honom, som nu började attrahera en väldigt stor publik på sina konserter.

Detta för att de mest hållit sig till traditionella medier som inte lagt märke till Biebers popularitet bland framför allt unga kvinnliga Youtube-användare.

Som nämnts ovan så finns klipp i nästan alla tänkbara kategorier representerade på YouTube. Undantaget är framförallt porr. Pornografiska videoklipp tillåts inte på YouTube. Något annat som inte tillåts är videoklipp med upphovsrättsskyddat material och det är inte ovanligt att man ser att klipp plockats bort p.g.a. krav från film- eller skivbolag.