Musik på youtube – Skippa Spotify och lyssna på Youtube i stället

Visste ni att det finns hur mycket musik som helst på youtube? Det är massvis med artister och skivbolag som lägger ut musik på sina kanaler där. Det är så mycket så att det går i princip att stänga av sitt Spotify-konto, eller nästan i alla fall.

Det är inte bara upphovsmakarna som lägger ut musiken, det är användare också men Youtube tar dagligen emot klagomål på att copyrightskyddat material läggs ut. Vissa får dock vara kvar, det är tur, för oss… Musiken och hur vi konsumerar den har förändrats radikalt de senaste åren. Först var vi stora köpare av CD-skivor, det blev en digital boom när CD-skivan kom och man kunde pressa ner mer information och tillverka i en större upplaga. Sedan kom MP3 och blåste bort allt motstånd, det gick att lägga tusentals låtar på en MP3-spelare som var liten som en tändsticksask. Internet gav också upphov till fildelningstjänster och människor från hela världen kunde dela med sig av sina MP3-filer och musiken kunde då sprida sig i rasande fart, kopieras på några sekunder från en användare till en annan. Kopierat musik har man gjort sedan kassetternas tid men då var det en betydligt mindre spridning på det.

Youtube blev också en plattform för att sprida musiken på, men inte mellan varandra. I stället kan man kolla och lyssna på andra människors favoriter. Det är ungefär som ”blandbanden” som man spelade in förut, nu gör man i stället en ”blandvideo” på Youtube.

På tal om MUSIK. Detta är MUSIK. Pewdiepies bästa. Ge en varm applåd till ”Jabba the Hutt”.