Historien om Youtube

För personer som växer upp nu är Youtube en självklar del i deras mediekonsumtion. På Youtube kan man hitta det mesta. Där finns det filmer, roliga klipp på djur, tutorials om smink, bildredigering och mycket mer. Det är dessutom helt gratis att titta på videoklipp, man behöver inte ens skapa ett konto där. Men hur startade det hela egentligen? Hur blev Youtube dagens Youtube?

Det var under 2005 som den första versionen av Youtube visade sig på webben. Sidan grundades av tre stycken killar som tidigare hade arbetat hos Paypal. Namnet på dessa var Chad Hurley, Steve Chen och Jawed Karim. Man startade sin verksamhet ganska simpelt och senare under året hade man fått in hela 3,5 miljoner dollar från Sequoia Capital som investerar i olika företag.

Youtubes första uppladdning

Den allra första uppladdningen till Youtube var ”Me at the Zoo”. I klippet ser vi en av skaparna, Jawed Karim framför ett par elefanter på ett Zoo. Han berättar att det coola med elefanterna är att de har långa snablar. Länk till detta klipp som idag har över 13 miljoner visningar är: http://www.youtube.com/watch?v=jNQXAC9IVRw

Under 2006 år var Youtube en av de snabbast växande sidorna på internet. Senare detta år köpte Google upp Youtube, eller snarare en majoritet av aktionerna. Priset som Google fick betala var 1.65 miljarder dollar. Idag finns Youtube representerad i hela 19 länder.

Efter att Google tog över sidan så införde man ett nytt sätt att tjäna pengar på. Man införde videoannonser som gav Google en ny inkomstkälla. Idag så delar man annonspengarna med Youtube-kanaler som lägger ut klipp som är unika och får många visningar.